Toldkammeret med
Børnekulturcentret

Helsingørs tidligere toldkammer fungerer i dag som spillested og café. Derudover kan børn fra Helsingørområdet folde deres kreative talenter ud i børnekulturcenterets værksteder i den fredede bygning.

Toldkammeret blev indviet 16. november 1891 og brugt af Toldvæsnet frem til 1976, hvor man rettede henvendelse til Helsingør kommune, om den ville erhverve sig bygningen. Det gav anledning til en heftig debat.

Planer om at nedrive bygningen blev skrottet, da de mødte massiv modstand fra en række foreninger og interessegrupper, som var interesserede i at benytte den. Debatten om den fremtidige funktion stod på indtil 1979, hvor det blev endeligt besluttet at bevare den gamle bygning som en del af bybilledet.

I 1989 blev Toldkammeret omdannet til den selvejende institution, Kulturhuset Toldkammeret. Året efter blev Kammercaféen indviet, inspireret af det københavnske cafémiljø.

Siden 1991 har Toldkammeret huset Børnekulturcenteret. Her kan børn og unge opleve og arbejde med forskellige kunstneriske udtryksformer i det tilhørende værksted, hvor de bliver hjulpet godt på vej af udøvende voksne billedkunstnere.

Toldkammeret har i en årrække fungeret som byens centrale rytmiske spillested og har huset skiftende kunstudstillinger. Med åbningen af Kulturværftet har musikmiljøet fået tilført en helt ny scene med plads til
de store koncerter. De seneste år har Toldkammeret været det levende centrum for projekter og festivaler som den internationale gadeteaterfestival arrangeret af Helsingør Teater.

En kommentar til “Toldkammeret med
Børnekulturcentret

  1. 21. september 2012 Suzanne Schytt skriver:

    Toldkammeret med den gode café skal bevares,med sit udmærkede koncertprogram,mulighed for udendørsaktiviteter,som f.eks.gadeteater om sommeren men også for den mulighed foreningslivet har for at booke både lokaler og café.
    Og Børnekulturcentret? Hvor mange kommuner har et sådant tilbud om kreativ læring til deres børn?En perle,vi kan være stolte af og bør bevare for børnenes skyld – de bliver jo ikke hørt i afstemninger som disse!

Skriv en kommentar

De seneste år har Toldkammeret været det levende centrum for projekter og festivaler som den internationale gadeteaterfestival arrangeret af Helsingør Teater.

PÅ KORT
I NÆRHEDEN

Inspiration fra Norditalien

Helsingør Toldkammer er tegnet med tanker på norditalienske renæssancepaladser af den kongelige bygningsinspektør Johan Daniel Herholdt og opført i 1891. Toldkammeret afløste byens gamle toldkammerbygning fra 1700-tallet, der sammen med det store toldpakhus måtte lade livet, da den nye stationsbygning blev opført.