Skovene
omkring Helsingør

Skovene i Helsingør Kommune er både bevaringsværdige kulturlandskaber og yndede udflugtsmål for de lokale. To af de mest populære skove er Teglstrup Hegn ved Hellebæk og Egebæksvang ved Espergærde.


De fleste mennesker, der besøger Teglstrup Hegn, kommer sikkert for at nyde en gå- eller løbetur i et stort, grønt og sammenhængende skovområde, der er gennemkrydset af tydelige og solide skovstier.

Men det kræver ikke mere end en afstikker på 20 meter fra de mange markerede vandre- og cykelruter, før Teglstrup Hegns mangfoldige natur viser sig og man bogstavelig talt kan komme på gyngende grund.

I hvert fald hvis man bevæger sig ind i hængesækken, der er et af de mange forskellige beskyttede områder i det knap 550 hektar store areal, det udgør Teglstrup Hegn.

Navnet dækker over et plantesamfund, der er dannet af sammenfiltrede rødder og stængler, og som vokser i overfladen af en mose eller over åbent vand, og man er ikke i tvivl, når fødderne træder ind i området.

Så bliver underlaget mærkeligt svampet uden dog at være rigtigt vådt. Og hver bevægelse sender små svage bølger henover terrænet som en vandseng, der har fået et puf.

Med lidt held kan man spotte en af de sjældne Store Kærguldsmede, der holder af at flyve rundt i området, imens man står dér.

Og hvis man bliver stående her rigtig, rigtig længe, kan man faktisk se, hvordan hængesækken langsomt forvandlet sig til højmose.

Det tager dog et sted omkring 1000 år, før forvandlingen er komplet, så inden da er man nok gået tilbage til de regulære stier med den faste grund under fødderne igen.

I Danmark er der lavet Natura 2000-planer for i alt 246 forskellige naturområder, og hver plan fungerer som en slags opskrift på, hvordan man bedst muligt bevarer det enkelte område. For Teglstrup Hegn er det blandt andet bevaringen af levesteder for arterne Eremit og Stor Kærguldsmed samt af de lysåbne naturtyper tør hede, kalkoverdrev, surt overdrev, højmose og rigkær, der bliver prioriteret højt.

 

4 kommentarer om “Skovene
omkring Helsingør

 1. 22. september 2012 Thor, 3000 skriver:

  MTB er meget populært i Danmark og mange udøver sportsgrenen, Helsingør har de perfekte skove til MTB, og mange tilflyttere og lokale nyder godt af de spor, vi har

 2. 22. september 2012 Sanne Busk, 3000 skriver:

  Området omkring Hellebæk Avlsgård er et af Nordsjællands bedste trækfuglesteder. På store trækdage kan ses over 1000 musvåger og mange havørne, fiskeørn, spurvehøg osv.

 3. 22. september 2012 Kim Høite, 3150 skriver:

  Det er en unik natur opstået af et gammalet kulturlandskab med en spændende flora og fauna, som er under stabil udvikling

 4. 22. september 2012 Rikke Lykke Unger-Downing, 3060 skriver:

  Som tilflytter fra Vesterbro, er området i og omkring Egebæksvang skov, helt fantastisk. En af grundene til at vi valgte at flytte til Espergærde, er de fantastiske grønne områder, som gør det muligt at opleve både skov, strand, marker, enge, køer, får, heste og sågar æsler. Lad endelig de grønne områder bestå…….de er en stor del af Espergærdes vartegn.

Skriv en kommentar

Vidste du, at Teglstrup Hegn er en del af et EU-netværk af beskyttede områder kaldet Natura 2000-områder, som har til formål at beskytte de vigtigste naturområder i Europa? Gurre Sø er et andet naturområde i Helsingør Kommune, der indgår i Natura 2000-projektet.

PÅ KORT
I NÆRHEDEN

Egebæksvang
Egebæksvang ved Espergærde ligger som en fristende firkant af skov mellem Snekkersten og Espergærde, jernbanen og Egebæksvang kirke ved Strandvejen. De 177 hektar, der har været fredskov siden 1805, består primært af åben bøgeskov, og de mange markerede stier gør skoven til et velbesøgt areal for hundeluftere, kondiløbere og cyklister.

Aktiv skov
Skov- og Naturstyrelsen blandt andet etableret en 14,7 kilometer lang mountainbike-rute i Teglstrup Hegn, og der er masser af gangstier.

Links:

Mountainbikeruten
Naturstyrelsens Vandretursfolder
Stier ved Hellebæk