Marienlyst Slot

Helsingørs klassicistiske lystslot med sit tilhørende grønne parkanlæg blev opført af en af 1700-tallets største europæiske arkitekter. I dag er slottet ved at komme til hægterne efter en gennemgribende restaurering oven på et angreb af ægte hussvamp.

Før Frederik 2.’s lysthus Lundehave blev til Marienlyst Slot, var tagterrassen et yndet opholdssted for kongens festende gæster. Men på Marienlyst var kobbertaget ikke til at gå på.

De kongelige kunne dog ikke dy sig for at kravle ud gennem den lille lem, og det betød, at taget kun holdt i omkring 40 år, før det var blevet så bulet og utæt, at det måtte skiftes ud. Nu er der lagt nyt kobbertag på Marienlyst Slot, og oven på det en ekstra tagterrasse, så kobberet gerne skulle holde længere denne gang.

En interessant detalje ved slottet er, at bagindgangen faktisk er den vigtigste indgang. Den er placeret oppe på tredje etage og vender ud mod Kongens Have. Det var herfra kongen ankom til slottet på sin hest eller i sin vogn, og derfor er slottets fornemste rum også placeret øverst oppe i slottet lige over for bagindgangen.

Marienlyst Slot er bygget af Niclas-Henri Jardin i 1759-64. Slottet  var kongeslot frem til midten af 1851, hvor Helsingør Kommune købte hele ejendommen. Siden da har Marienlyst Slot blandt andet fungeret som kurbadehotel, privatbolig, museum, repræsentationslokaler for Helsingør Kommunes byråd, og i de senere år som kunstgalleri.

Fra 2008 har slottet været lukket og afventer i dag efter endt restaurering i det ydre sin videre skæbne.

Flere steder på Marienlyst Slot er der i sin tid blevet malet direkte på tapeterne. Som her i det blå værelse.

6 kommentarer om “Marienlyst Slot

 1. 21. september 2012 Carl Gyllenhoff skriver:

  Marienlyst slot er et af Europas smukkeste lystslotte som med sin beliggenhed og park anses som et nationalt klenodie, hvor slot og have hører sammen som en harmonisk enhed.

 2. 21. september 2012 Andreas Madsen, 3000 skriver:

  Slottet er en af landets smukkeste eksempler på den tidlige nyklassicisme, som kom hertil fra udlandet og siden satte stort præg.

 3. 21. september 2012 Grethe Olsen, 3060 skriver:

  Det er et unikt sted. Det er perfekt til kunstudstillinger af forskellige art. Beliggenheden fås ikke bedre. Tæt på Kronborg Slot, Handels- og Søfartsmuseet og Helsingør by. Et kig fra slottet ud over Lappen mod Sverige er godt

 4. 21. september 2012 Karina, 3000 skriver:

  Det er en dejlig skov tæt på byen, hvor det er smukt. God skov til både gåture og løbeture og en smuk solopgang. God for børn også, da der er en lille legeplads

 5. 21. september 2012 Helen Pedersen skriver:

  Ingen tvivl om at Marienlyst Slot er en sand kultur perle, med en fantastisk beliggenhed, og en smuk have.

Skriv en kommentar

Marienlyst Slot er bygget af Niclas-Henri Jardin i 1759-64. Slottet var kongeslot frem til midten af 1851, hvor Helsingør Kommune købte hele ejendommen.

PÅ KORT
I NÆRHEDEN

Herlig have

Bag Marienlyst Slot strækker sig langs kystskrænten det gamle romantiske haveanlæg, der i første halvdel af 1800-tallet var et af Danmarks mest berømte og yndede udflugtsmål. I dag er der stadig mange spor af denne have, om end store dele er bebygget, blandt andet med Feriebyen og Hellebo Park.