Kronborg

Slottet Kronborg er en yndet baggrund for gåture og hornfiskefangst og en stemningsfyldt kulisse for teater og mytedannelse. Samtidig er Kronborg en stor turistattraktion, der lokker folk til fra hele verden.

Det er en særlig fornemmelse at gå turen rundt om Kronborg. Det store slot vidner om, at historien er blevet skrevet med fede bogstaver her, og William Shakespeares Hamlet har tilføjet slottet en lyrisk dimension, der har sat Kronborg på verdenskortet.

Men samtidig er der noget afslappende dagligdags ved at gå på voldene. Der bliver luftet hunde og spist madpakker. Og der bliver fisket. Især om foråret, når hornfiskene kommer forbi. På sundet sejler færgerne i pendulfart til og fra Sverige.

Først når man træder ind bag voldene troner turistattraktionen Kronborg frem med sine himmelstræbende tårne og smukt dekorerede sandsten. Engelsk, tysk, svensk, dansk og kinesisk blander sig med hinanden, og der bliver knipset løs med kameraerne.

Kronborg er hele verdens arv, og det kan man se. 200.000 besøgende lægger hvert år vejen forbi. Mange er draget af myten om Prins Hamlet, der blev udødeliggjort af Shakespeare for sine eksistentielle overvejelser om at være eller ikke at være. Andre kommer måske for at vurdere, hvor trygt ham Holger sover dernede i kasematten.


HamletScenen

Mange store navne har gennem årene medvirket til den årlige opførsel af William Shakespeares verdensberømte teaterstykke Hamlet i de historiske rammer på Kronborg. Allerede i 1816 blev 200-året for Shakespeares død markeret med en opsætning af Hamlet indenfor slottets mure, og fra 1937 har skiftende teatre og skuespillere fortolket historien om den hårdt plagede prins af Danmark i en årlig opsætning af Hamlet.

Egnsteatret HamletScenen blev etableret i 2008 som en selvejende institution, der afløste Hamlet Sommer. HamletScenen præsenterer ikke blot en årlig fortolkning af Hamlet. Også andre opsætninger og nyfortolkninger af Shakespeares værker finder vej til slotsgården, de smukke sale og de mystiske rum på Kronborg.

Shakespeare og Kronborg
Den engelske dramatiker og digter William Shakespeare blev født i Stratford-upon-Avon i 1564 og døde samme sted i 1616. Shakespeare var ikke så kendt i sin samtid, men eftertiden har sat stor pris på især hans teaterstykker.

Det er i øvrigt meget tvivlsomt, om Shakespeare nogensinde selv har besøgt Kronborg, idet han snarere forestillede sig Kronborg som en middelalderborg i lighed med forgængeren Krogen, end som det renæssanceslot, Kronborg blev forvandlet til af Frederik 2.


Kronborg-Valsen
1. vers:

Har du slidt hele dagen, og faldt tiden dig lang,
så drag ud i naturen, ja lyt til min sang.
Jeg vil vise dig stedet, du vil frydes, jeg tror,
i den solfyldte sommer vil du nynne de ord:

Omkvæd:
Der er dejligst ved Kronborg, når solen går ned,
når den hvisker godnat til hver blomst i hvert bed,
og snart tænder de lysene i Helsingborg,
som tusinde stjerner de står.
Vi vil vandre ved stranden i fuldmåneskær,
og du hvisker, du har mig så kær.
Rejs mod syd eller nord, du skal kende dit land.
Der er dejligst ved Kronborg strand.

2. vers:
Her er herligt heroppe, her har minderne kaldt,
og her traf jeg den pige, som loved’ mig alt.
Hør, det hamrer fra værftet, se en damper gik ind,
det er det, der kan fryde et stemningsfyldt sind.

Der er dejligst ved Kronborg …

6 kommentarer om “Kronborg

 1. 21. september 2012 Andrea Vagn Jensen, 3080 skriver:

  Fordi Hamletscenen, via den verdenskendte Hamletfigur og Kronborg som varemærke i højere og højere grad sætter Helsingør på det kulturelle verdenskort som en internationalt attraktiv og kulturelt eksklusiv by.

 2. 21. september 2012 Alice Rohr, 3000 skriver:

  Kronborg har en unik beliggenhed ved vandet. Det har gode historier – både sande og skrøner. Det er smukt indrettet og det er en overkommelig størrelse. Særlig seværdig er den store dansesal (riddersalen), gobelinerne og den smukke slotskirke.

 3. 21. september 2012 Merve Asar, 3000 skriver:

  Det er et gammelt sted med mange flotte og smukke gamle ting. Der er også mange konger, som har boet der

 4. 21. september 2012 Marko Stoiljkovic, 3000 skriver:

  Kanonerne ved Kronborg skal bevares. Kronborg er en historisk bygning, der skal bevares. Ellers lærer man ikke af sine forfædres fejl

 5. 21. september 2012 Helen, 3140 skriver:

  Udsigten til Helsingborg er rigtig god ved Kronborg. Desuden er der dejligt ved Kronborg, og der bliver opført opera

Skriv en kommentar

Kronborg er ikke bare Helsingørs kulturarv, men hele verdens. SIden 2000 har Kronborg været en del af UNESCOs liste over verdenskulturarv

PÅ KORT
I NÆRHEDEN

Holger Danske

Ifølge myten vil statuen af Holger Danske i Kronborgs kasematter rejse sig og forsvare fædrelandet, hvis det en dag bliver nødvendigt. Oprindeligt stammer myten slet ikke fra Danmark, men fra Frankrig, hvor den optræder første gang i middelalderhovedværket ”Rolandskvadet”.

I 1534 bliver en dansk gendigtning af Christiern Pedersen udgivet. Forfatteren stammer fra Helsingør, og historien knyttes derfor til Kronborg. Holger Danske er et vigtigt nationalt symbol, og forfattere som H.C. Andersen og B.S. Ingemann har bidraget til myten om helteskikkelsen.

Modstandsgruppen Holger Danske var en af de mest betydningsfulde under den tyske besættelse i 1940-45.

Vidste du, at den ”rigtige” Holger Danske faktisk befinder sig ved Hotel Marienlyst i Helsingør? Bronzestatuen udført af Hans Pedersen-Dan blev bestilt af hotellet i 1907, og det er gipsfiguren, som statuen blev støbt ud fra, der blev placeret i Kronborgs kasematter. Da gipsafstøbningen smuldrede, blev den i 1985 erstattet af den kopi i beton, du i dag møder som Holger Danske under Kronborg.

 

Tidslinje

1420’erne: Erik af Pommern opfører en stærkt befæstet borg ved navn ”Krogen” for at kunne kontrollere skibsfarten gennem Øresund og indkassere told.

1577: Kronborg får sit navn af Frederik 2., der står for byggeriet af et slot ved dette smalleste stykke af Øresund i årene 1574-1585.

1629: En septembernat hærger en stor brand slottet. Frederik 2.’s søn, Christian 4., står for genopbygningen, der bl.a. omfatter nyudsmykninger i barokstil.

1690: Christian 5. anlægger Kronværket som et avanceret forsvar mod angreb fra landsiden.

1785: Kronborg bliver omdannet til kaserne og er i militærets hænder frem til 1923.

1935: Efter en gennemgribende renovering åbner Kronborg som museum.

2000: Kronborg bliver officielt en del af verdens kulturelle arv med optagelsen på UNESCO’s verdensarvliste.

2013: Et nyt søfartsmuseum, M/S Museet for Søfart, i den gamle tørdok mellem Kulturværftet og Kronborg åbner efter planen i 2013 og erstatter det nuværende handels- og søfartsmuseum på Kronborg. Den ekstra plads på Kronborg skal udnyttes til at gøre brug af den mest moderne oplevelsesteknik.