Sommerliv i Hornbæk

Der er summen af det hele, der trækker turister og andre solsøgende mennesker til om sommeren. Hornbæk er rene badestrande og lystbådeliv bygget på et fundament af fiskerifortiden, der kommer til udtryk ved det gamle fiskerleje.

Der er sommertrængsel i Hornbæk. Solen poserer på en pletfri himmel, og alle vil være med til forestillingen. På parkeringspladsen ved Vestre Stejlebakke er det svært at se, hvad der er afmærkede båse. Der er biler overalt. Solsøgende mennesker stiger ind og ud med badehåndklæder om skuldrene. Badedyr hænger slapt om armen på far, mor formaner om solcreme, og børnene har is i blikket.

Hornbæk summer hver sommer. Besøgende kommer til fra nær, fjern og København. Sådan har det været, siden en gruppe prominente kunstnere opdagede byen i 1870erne.

Deres skildringer af Hornbæk og den omgivende natur fik turisterne til at strømme til byen, som hurtigt udviklede sig til en fashionabel badeby for natur- og feriesøgende københavnere.

Da Hornbæk fik sin første havnebro i 1820erne og en rigtig havn i 1880, blev stedet byens omdrejningspunkt, og det er det stadigvæk. I dag ligger lystbådene side om side langs de to moler med de fine sandstrande til hver side og omridset af de svenske klipper ved Kullen som baggrund.

Københavnernes ankomst
De fleste nye turister slog sig enten ned på det monumentale Hornbæk Badehotel eller på den nyistandsatte Hornbæk Kro. Men der var også mange af det gamle fiskelejes beboere, der overlod deres boliger til hovedstadens sommerlandliggere og selv flyttede ud i baghuset eller i skuret.

Siden byggede landliggerne deres egne sommerhuse, og Kystvej-området er Danmarks første samlede udstykning af sommerhusgrunde. I Hornbæk var en ny turistfavorit blevet skabt.

– Så gjorde det ikke så meget, at de mange mennesker fik kunstnerne til at tage flugten nordpå mod Skagen.

En af de mest markante bygninger i Hornbæk i er Rigshospitalets Klinik for Rygmarvsskader, der ligger nede ved havnen. Den store, hvide funkisbygning blev opført i 1935 under navnet Hornbæk Badehotel, og frem til begyndelsen af 2. verdenskrig stod bygningen som et tydeligt eksempel på, at turismen for alvor var flyttet til Hornbæk.                              Under 2. verdenskrig blev hotellet lukket, og bygningen blev overtaget af tyskerne, som benyttede den til udkigspost over Øresund og det sydlige Kattegat. Efter krigen stod bygningen tom, indtil efteråret 1952. På det tidspunkt manglede man et sted til optræning af de mange polioramte, som havde overlevet den store polioepidemi, og Samfundet og Hjemmet for Vanføre købte hotellet og indrettede på ganske kort tid et genoptræningshospital for polioramte. I 1980 overtog Rigshospitalet klinikken.

En af de mest markante bygninger i Hornbæk i er Rigshospitalets Klinik for Rygmarvsskader, der ligger nede ved havnen. Den store, hvide funkisbygning blev opført i 1935 under navnet Hornbæk Badehotel, og frem til begyndelsen af 2. verdenskrig stod bygningen som et tydeligt eksempel på, at turismen for alvor var flyttet til Hornbæk. Under 2. verdenskrig blev hotellet lukket, og bygningen blev overtaget af tyskerne, som benyttede den til udkigspost over Øresund og det sydlige Kattegat. Efter krigen stod bygningen tom, indtil efteråret 1952. På det tidspunkt manglede man et sted til optræning af de mange polioramte, som havde overlevet den store polioepidemi, og Samfundet og Hjemmet for Vanføre købte hotellet og indrettede på ganske kort tid et genoptræningshospital for polioramte. I 1980 overtog Rigshospitalet klinikken.

 

 

 

6 kommentarer om “Sommerliv i Hornbæk

 1. 20. september 2019 Sørren Schandorf skriver:

  I filmen “Hornbæk ifølge Holger” Kan man høre fortællinger om Hornbæk fra fiskerleje til mondænt badested, i billeder og malerier fra før og nu, med Holger Drachmann (1846-1908) som fiktiv fortæller.
  https://www.youtube.com/watch?v=oqSPQHTi7yw

 2. 15. august 2012 Hanne Gregersen skriver:

  skriver om Kurbadet i Hornbæk:
  En bygning, der summer af liv og med en smuk placering tæt ved hav og havn. Mange svært tilskadekomne mennesker har atter fået livsgnisten igen – oftest efter flere måneders hård træningsindsats.

 3. 15. august 2012 Lotte Lund skriver:

  Hornbæk Havnefest er en tradition, der skaber glæde og gode minder hos unge og gamle og samler penge ind til byens foreningsliv.

 4. 15. august 2012 Amalie Regel, 3140 skriver:

  Strandene ved Hornbæk er de reneste i hele Nordsjælland. Stemningen er altid god, og man føler sig altid tryg, da livredderne passer på én.

 5. 15. august 2012 Palle Westergaard, 3100 skriver:

  Skurbyen giver Hornbæk havn (og byen) et socialt samlingspunkt – sommer og vinter – med flere udadvendte arrangementer som julemarked, sildens dag med mere

  • 7. september 2012 Jørgen Pedersen skriver:

   Kommer der en sildens dag på Hornbæk havn.
   ligesom tidlige år (oktober)
   Det var meget vellykket, og kommer med glæde

   4 venner i Hillerød

Skriv en kommentar

Hornbæk startede sit liv i 1500-tallet som en lille, ydmyg fiskerbebyggelse, man stadig kan se konturerne af i de stemningsfulde gader med de stråtækte huse og kirken, som blev bygget af indbyggerne selv

PÅ KORT
I NÆRHEDEN

Drachmann og Hornbæk

Vidste du, at forfatteren og kunstmaleren Holger Drachmann var en af de kunstnere, der var med til at ophøje Hornbæk med sine skildringer af stedet, inden han søgte mod Skagen?

Drachmann døde i Hornbæk i 1908, og i 2008 blev der er opstillet en sten på havnen til minde om ham. På stenen står der blandt andet dette Drachmann-vers:

Jer har været nok på Rejser
Tumlet nok i fremmed land
og det bedste hist jeg lærte
var at længes mod min Strand

Skurbyen

I skurbyen ved Hornbæk Havn vidner fiskegarnene langs husene om, at der stadig er folk, der sejler ud fra Hornbæk for at fiske, selvom lystbådene fylder det meste.