Helsingørtapetet

The 31 metre long Helsingørtapetet (The Elsinore tapestry) is not just a piece of embroidery of impressive proportions. It is also a tangible piece of integration work, presenting Elsinore in a foreign light.

TAGS

In February 2001, the first stitches of Helsingørtapetet were sown in Stjernegade in Elsinore. 1 million stitches later, the work was finished in the textile workshop on Badevej. After two and a half year, more than 50.000 working hours had been spent on the piece.

The Helsingørtapetet was created by 37 immigrant women, and the 31 metre long embroidery shows, among other things, their impressions of their meeting with Denmark, Danish culture and Elsinore, from when they arrived in the country in the 1970s and 1980s.

When the tapestry was finished being embroidered, it was put on display in Kronborg’s knight’s hall. Since then it has been displayed at Munkeruphus in Gilleleje, at Vejle Museum, at Gjethuset in Frederiksværk and at Helsingør city museum. Helsingørtapetet has no permanent place at any exhibition.

When it is not borrowed by various temporary exhibitions, the tapestry is therefore kept in a chest at Elsinore city museum.

Two of the women who have worked on the Elsinore tapestry

7 comments “Helsingørtapetet

 1. 31. december 2012 Paul Alring 3000 skriver:

  Hej!

  Og nu til et sikkert dumt spørgsmål. men om ikke andet så en idé. Er dette tapet efterfølgende lavet som et almindelig tapet på opklæbning på vægge!Jeg tror at flere kunne syntes at tapetet i så fald burde laves som et tapet, så det også på denne måde kunne mangfoldiggøres og måske kunne få andre til at lave noget lignende…

  • 29. januar 2013 Kulturkanon skriver:

   Hej Paul,

   Det var da en god idé. Den vil jeg sende videre til Helsingør Bymuseum, som opbevarer tæppet.

   Venlig hilsen
   Morten Herlev,
   redaktør af Helsingør Kulturkanon

 2. 25. september 2012 netværkshuset skriver:

  Vi har planer om evt. at starte et lignende projekt, men i mindre omfang.Netværkshuset er et sted for flygtninge og indvandrere i Gentofte. Det kunne være meget inspirerende at se Helsingørtapetet inden vi evt. går igang. Hvem kan jeg kontakte ?

  MVH Marianne Ilnæs/systuen

 3. 21. september 2012 Anton Nyholm Berg, 3060 skriver:

  “Helsingør-tapetet” er broderet af en række indvandrerkvinder og fra første gang jeg så det for mange år siden på Kronborg har det gjort et meget stærkt indtryk på mig – og nu for nylig har jeg genset det på Munkeruphus – og indtrykket er stadig lige stærkt.

  Tapetet bør tages med i Kanonen, da det har en stærk historie at fortælle, som vedkommer alle Helsingørs borgere:

  Indvandrerne kan pege på, hvad de har været igennem i deres hjemlande og det giver forståelse for hvorfor de valgte at flygte.

  Vi “indfødte” danskere har godt af at få illustreret, hvor lykkelige vi skal være over at bo i et så godt og fredeligt land som Danmark. Vi har godt af at se at der er problemer ude i verden, der er langt alvorligere end dem mange går og bekymrer sig over herhjemme.

  En hel anden ting er at “Tapetet” ganske givet kunne blive et stort trækplaster for turister til Helsingør.

  I gymnasiet hørte vi om det berømte Bayeux-tapet – og det har jeg lige siden ønsket mig at se. For et par år siden kørte min kone og jeg derfor til Normandiet og fik så den meget store oplevelse at se den 1000 år gamle “tegneserie” om slaget om England. Der var massevis af turister, som i en lind strøm passerede forbi de spændende billeder. Man fik udleveret et lille telefonapparat med det sprog man ønskede – vi fik en med dansk ! – og med den blev man guidet igennem i en passende fart, så kødannelsen ikke blev alt for voldsom.

  Jeg håber meget at Helsingør-tapetet bliver optaget i Kanonen – og at dette unikke værk bliver permanent udstillet i en værdig ramme som Kulturværftet – eller Kronborg.

 4. 21. september 2012 DD Nielsen, 3000 skriver:

  Det er et flot eksempel på samarbejde og inddragelse af de etniske minoriteters historier i Helsingørs kultur

 5. 21. september 2012 Ida Lolle, 3060 skriver:

  Helsingørtapetet er et fantastisk nutididigt arbejde, som fortæller en historie om nogle af vores indvandrere, dels palestinensere og dels jugoslavere. Vi får et indblik i den hverdag, de kom fra og den hverdag, de er kommet til i Danmark. Det er et langt broderi, inspireret af Bayeauxtapetet fra Normandiet og det svenske pilgrimstapet. Disse to tapeter har fået deres egen bygning i deres hjemlande, så alle kan komme og se dem, vores tapet ligger i en lukket kiste.

Skriv en kommentar

MAP
NEARBY

Inspired by the Bayeux-tapestry

Helsingørtapetet is inspired by the Bayeux tapestry from the 1400s, which is on display in the city of the same name in France. The tapestry is 70 metres long, embroidered with wool on a linen canvas. It displays the story of the conquest of England by the Norman king Vilhelm the Conqueror, who defeated Harold Godwinson in the Battle of Hastings in 1066.