Helsingørtapetet

Det 31 meter lange Helsingørtapet er ikke bare et stykke broderiarbejde af imponerende dimensioner. Det er også et håndgribeligt stykke integrationsarbejde, der præsenterer Helsingør i et fremmed lys.

EMNEORD

I februar 2001 blev de første sting til Helsingørtapetet syet i Stjernegade i Helsingør. 1 million sting senere blev arbejdet færdiggjort i tekstilværkstedet på Badevej. Da var der gået to et halvt år, og der var blevet brugt 50.000 arbejdstimer på værket.

Helsingørtapetet er lavet af 37 indvandrerkvinder, og det 31 meter lange broderi viser blandt andet deres fortolkning af mødet med Danmark, dansk kultur og Helsingør, da de kom til landet i 1970erne og 1980erne.

Da tapetet var færdigbroderet, blev det i første omgang udstillet i Kronborgs riddersal. Siden har det blandt andet været udstillet på Munkeruphus i Gilleleje, på Vejle Museum, på Gjethuset i Frederiksværk og på Helsingør Bymuseum. Helsingørtapetet har ikke nogen permanent opholdstilladelse på nogen udstilling.

Når det ikke er udlånt til forskellige midlertidige udstillinger, bliver tapetet derfor opbevaret i en kiste på Helsingør Bymuseum.

To af de kvinder der har være involveret i arbejdet med Helsingørtapetet

7 kommentarer om “Helsingørtapetet

 1. 31. december 2012 Paul Alring 3000 skriver:

  Hej!

  Og nu til et sikkert dumt spørgsmål. men om ikke andet så en idé. Er dette tapet efterfølgende lavet som et almindelig tapet på opklæbning på vægge!Jeg tror at flere kunne syntes at tapetet i så fald burde laves som et tapet, så det også på denne måde kunne mangfoldiggøres og måske kunne få andre til at lave noget lignende…

  • 29. januar 2013 Kulturkanon skriver:

   Hej Paul,

   Det var da en god idé. Den vil jeg sende videre til Helsingør Bymuseum, som opbevarer tæppet.

   Venlig hilsen
   Morten Herlev,
   redaktør af Helsingør Kulturkanon

 2. 25. september 2012 netværkshuset skriver:

  Vi har planer om evt. at starte et lignende projekt, men i mindre omfang.Netværkshuset er et sted for flygtninge og indvandrere i Gentofte. Det kunne være meget inspirerende at se Helsingørtapetet inden vi evt. går igang. Hvem kan jeg kontakte ?

  MVH Marianne Ilnæs/systuen

 3. 21. september 2012 Anton Nyholm Berg, 3060 skriver:

  “Helsingør-tapetet” er broderet af en række indvandrerkvinder og fra første gang jeg så det for mange år siden på Kronborg har det gjort et meget stærkt indtryk på mig – og nu for nylig har jeg genset det på Munkeruphus – og indtrykket er stadig lige stærkt.

  Tapetet bør tages med i Kanonen, da det har en stærk historie at fortælle, som vedkommer alle Helsingørs borgere:

  Indvandrerne kan pege på, hvad de har været igennem i deres hjemlande og det giver forståelse for hvorfor de valgte at flygte.

  Vi “indfødte” danskere har godt af at få illustreret, hvor lykkelige vi skal være over at bo i et så godt og fredeligt land som Danmark. Vi har godt af at se at der er problemer ude i verden, der er langt alvorligere end dem mange går og bekymrer sig over herhjemme.

  En hel anden ting er at “Tapetet” ganske givet kunne blive et stort trækplaster for turister til Helsingør.

  I gymnasiet hørte vi om det berømte Bayeux-tapet – og det har jeg lige siden ønsket mig at se. For et par år siden kørte min kone og jeg derfor til Normandiet og fik så den meget store oplevelse at se den 1000 år gamle “tegneserie” om slaget om England. Der var massevis af turister, som i en lind strøm passerede forbi de spændende billeder. Man fik udleveret et lille telefonapparat med det sprog man ønskede – vi fik en med dansk ! – og med den blev man guidet igennem i en passende fart, så kødannelsen ikke blev alt for voldsom.

  Jeg håber meget at Helsingør-tapetet bliver optaget i Kanonen – og at dette unikke værk bliver permanent udstillet i en værdig ramme som Kulturværftet – eller Kronborg.

 4. 21. september 2012 DD Nielsen, 3000 skriver:

  Det er et flot eksempel på samarbejde og inddragelse af de etniske minoriteters historier i Helsingørs kultur

 5. 21. september 2012 Ida Lolle, 3060 skriver:

  Helsingørtapetet er et fantastisk nutididigt arbejde, som fortæller en historie om nogle af vores indvandrere, dels palestinensere og dels jugoslavere. Vi får et indblik i den hverdag, de kom fra og den hverdag, de er kommet til i Danmark. Det er et langt broderi, inspireret af Bayeauxtapetet fra Normandiet og det svenske pilgrimstapet. Disse to tapeter har fået deres egen bygning i deres hjemlande, så alle kan komme og se dem, vores tapet ligger i en lukket kiste.

Skriv en kommentar

Helsingørtapetet viser blandt andet forskellige broderede scener fra hverdagslivet i Danmark

PÅ KORT
I NÆRHEDEN

Inspireret af Bayeux-tapetet

Helsingørtapetet er inspireret af Bayeux-tapetet fra 1400-tallet, der hænger i byen af samme navn i Frankrig. Tapetet er et 70 meter langt vægtæppe, der er broderet med uldgarn på hørlærred. Det forestiller historien om Englands erobring af Normannerkongen Vilhelm Erobreren, som vandt over Harold Godwinson i Slaget ved Hastings i 1066.