Helsingør Pigegarde

Siden 1958 har Helsingør Pigegarde været et fast paradeindslag i Helsingørs gader hver fredag hen over sommeren. Igennem årene har pigerne desuden spillet verden over, og de har hevet mange 1. pladser og medaljer med sig hjem.

De står linet op i gården ved Toldkammeret på fine, lige rækker med iklædt den traditionelle dragt; hvide støvler, hvid nederdel, blå jakke toppet af den hvide og blå hat med den røde pompon. Publikums blikke er rettet mod pigerne, og enkelte af dem fniser af stilheden og leder efter et sted at hvile blikket. Så lyder der ventede ”venstre om, march!” Og af sted det går.

Trommer og fløjter sætter i gang. Så kommer blæserne. Helsingør Pigegarde marcherer af sted igen.

I Stengade træder folk pænt til side, imens garden marcherer forbi. Nogle tager billeder. Andre nøjes med at smile. Og de små børn kigger med store øjne. For det er både fascinerende og måske lidt farligt med alle de artigt klædte piger med alle deres instrumenter.

Ingen sommer i Helsingør er komplet uden pigegardens fredagsparader. Sådan har det været siden 1958, og sådan bliver det nok ved længe endnu. For Helsingør Pigegarde er lidt af en institution i byen. En sjælden af kombination ungdom og spilleglæde iført traditioner, nostalgi og genkendelighed.

Helsingør Pigegarde marcherer igennem Helsingør hver fredag henover sommeren

Verden rundt med succes
Helsingør Pigegarde nøjes ikke kun med at spille i Helsingør. Garden har spillet utallige steder rundt omkring i verden. Blandt andet til åbningen af Carlsberg bryggeret i 1984 på Cypern, til de olympiske lege i Lo Angeles i 1984 og til VM i fodbold i 1998 i Frankrig.

Undervejs det desuden blevet til mange præmier og udmærkelser. Senest ved VM i Calgary i 2012, hvor pigegarden fik en 2. plads og tambourmajoren blev kåret til verdens bedste.

4 kommentarer om “Helsingør Pigegarde

 1. 21. september 2012 Mona, 3000 skriver:

  Pigegarden er det flotteste vi har her i Helsingør. Jeg får altid en klump i halsen, når jeg ser og hører dem.

 2. 21. september 2012 Kim, 3100 skriver:

  I 55 år har Pigegarden spredt fest og glæde i Helsingør og resten af verden. Når borgmesteren udtaler, at Pigegardens rejser ud i verden ikke har nogen betydning for Helsingør, aner han ikke hvor meget fejl han tager. Helsingør Pigegarde er i den grad med til at sætte Helsingør på verdenskortet. Der er turister som desideret kommer til Helsingør på grund af Pigegarden, og fra hele verden strømmer tilkendegivelser ind om de flotte optrædener og den gode musik.
  Når Pigegarden til sommer drager til Canada for at deltage ved verdensmesterskaberne for marchorkestre, er de blandt andet blevet udvalgt til at deltage i en kæmpe parade som bliver vist i tv og set af mange millioner mennesker i både Canada og USA. Det er vist længe siden at Helsingør har gjort sig positivt bemærket over for så mange mennesker på en gang.
  Pigegarden skal også være med til at bane vejen for endnu en dansk sejr ved 24 timers løbet i Le Mans i juni måned, hvor de skal deltage i kørernes parade inden løbets start.

 3. 21. september 2012 Henning, 3060 skriver:

  Pigegarden er Helsingørs stolthed! De optræder altid flot og professionelt. Det er imponerende, når man tænker på, at der er tale om piger fra 9 til 21 år.

 4. 21. september 2012 Helle, 3150 skriver:

  Helsingør Pigegarde er helt klart med til at sætte Helsingør ikke alene på Danmarkskortet men også på Verdenskortet. De repræsenterer Helsingør på smukkeste vis med deres altid professionelle optræden og musikalske dygtighed

Skriv en kommentar

Helsingør Pigegarde blev oprettet i 1957, og den er dermed en af Danmarks ældste pigegarder

PÅ KORT
I NÆRHEDEN

Kongehuset og pigegarden

Første gang Helsingør Pigegarde stiftede bekendtskab med det danske kongehus ved i 1967, da garden spillede ved Dronning Magrethe og Prins Henriks bryllup. Derudover spiller pigegarden hvert år, når Dronningen ankommer til Helsingør med skibet Dannebrog.