Helsingør Børneasyl

Siden 1835 er der blevet passet børn i Helsingør Børneasyl i Stengade. Det gør Asylet til Danmarks ældste børnehavebygning, der stadig fungerer som børnehave. Samtidig er Asylet et historisk vidnesbyrd om byens sociale liv.

Den 23. september 1835 stiftede 21 af byens førende kvinder “Den Kvindelige Asylforening” i Helsingør. Foreningen blev oprettet med det formal at udvise social ansvarlighed ved at tage sig af omstrejfende børn og børn af arbejderfamilier, der arbejdede hele dagen.

I 1838 flyttede Asylet ind i de nuværende bygninger i Stengade 29. Her har man holdt til lige siden, og det gør Helsingør Børneasyl til landets ældste eksisterende børnehave der stadig har til huse i den oprindelige bygning.

I dag fungerer Helsingør Børneasyl som en kommunal institution, selvom Asylet er selvejende. Til daglig har omkring 23 børn deres gang børnehaven, og de har uden tvivl mere albuerum end i gamle dage, hvor der i perioder var op til 110 børn tilknyttet.

Helsingør Børneasyl har taget sig af byens børn siden 1835.

Et kvindeforetagende med naturlige undtagelser
De kvindelige asylforeningsmedlemmer valgte en bestyrelse på 15 personer, som så pegede på en direktrise. Derudover valgte bestyrelsen en bestyrerinde, der stod for den daglige drift.

Det blev dog også plads til to mænd, som skulle hjælpe med til at ”udføre de forretninger, som ei beqvemmeligen kan udføres af fruentimmer… og i det hele taget udføre alt, hvad som efter tingens natur beqvemmest udføres af mænd”, som det var formuleret i den indbydelse, de 21 stiftende kvinder sendte ud på stiftelsesdagen af ”Den Kvindelige Asylforening” den 23. september 1835.

De to mænd skulle for eksempel klare byggesagerne, omprioriteringerne og vedligeholdelsen.

2 kommentarer om “Helsingør Børneasyl

  1. 21. september 2012 Flemming Ottosen, 3060 skriver:

    Som Danmarks ældste daginstitution i samme lokaler, som er oprettet af folk i Helsingør by for 176 år siden, mener jeg det er helt unikt at fremhæve dette sted

  2. 21. september 2012 Bent R. Jacobsen, 3000 skriver:

    Den 23 september i 1835 oprettedes “Den kvindelige Asyl-Forening”. Det blev starten til det, der skulle blive Helsingør Børneasyl, der i dag er danmarks (og måske Europas) ældst fungerende børnehave i de lokaler, der oprindelig er bygget til formålet.

Skriv en kommentar

”Der er rigtigt mange, der kender stedet og har et forhold til Asylet. Det kan vi se, når vi holder åbent hus. Her kommer der både unge og gamle, der kender til Asylets historie og synes, at stedet skal bevares.” – Susanne Jensen, daglig leder af Helsingør Børneasyl

PÅ KORT
I NÆRHEDEN