Havnemiljøerne
på sydkysten

En tur langs Strandvejen mellem Snekkersten Havn og Espergærde Havn er en tur igennem en stemningsfyldt stribe Nordsjælland med velbevarede havnemiljøer, rene badestrande og eksklusive Strandvejsvillaer.

EMNEORD

Når man kigger på de små vuggende lystbåde i Snekkersten Havn, er det er svært at forestille sig, at området i midten af forrige århundrede var et maritimt knudepunkt med omfattende tunfiskeri og fast færgeforbindelse til Helsingborg. I dag hviler her nærmere en stemning af ro og idyl over havnen end af travlhed og fiskeri.

Netop roen og idyllen er en fast rejsepartner, når man tager turen ned ad Strandvejen, men fiskerifortiden er også med som passager. Mellem Snekkersten og Skotterup har lokale beboere gjort et stort stykke arbejde for at bevare et stemningsfyldt miljø omkring fiskerlejerne og havnene ved for eksempel at bevare en række gamle fiskeredskaber og to stejlepladser, ligesom det gamle tjærelad fra år 1900 er blevet retableret.

De små lave fiskerhuse i Snekkersten og Skotterup med deres hvide stakitter og velplejede forhaver viser en romantisk idyl i dag fjernt fra tidligere tiders fiskerliv i de lavloftede stuer med nøjsomhed og trange kår. Hyggestemningen har også erstattet fortidens fiskeritravlhed i Espergærde Havn. Både i hverdagene og i weekenderne, når lokale og besøgende kommer forbi for at købe fisk, spise is eller bare dase i solen og til havnefesterne, der hvert år bliver afholdt langs Sydkysten.

Indtil slutningen af 1800-tallet var Snekkersten et af mange beskedne fiskerlejer langs Øresundskysten, og der blev først anlagt en havn i 1872. Men i slutningen af 1800-tallet fik det nye Feriedanmark øjnene op for Øresundskystens herligheder, heriblandt Snekkersten, og det lille fiskerleje blev suppleret med pensionater, kro og ferieboliger, ligesom der snart blev udstykket store grunde til sommervillabebyggelse.

5 kommentarer om “Havnemiljøerne
på sydkysten

 1. 23. september 2012 Helle Christensen, 3070 skriver:

  Snekkersten havn er rammen og centrum for livet i og omkring livet i Snekkersten

 2. 23. september 2012 Eva Stennicke, 3000 skriver:

  Eva Stennicke, 3000, skriver:

  En gruppe frivillige “Stejlepladsgruppen” har restaureret fiskernes tjærelad og efter gamle fotografier og opmålinger genopført deres rebslagerhus med tilhørende reberbane.
  Børnefamilierne kender måske bedst den 200 år gamle pil – et godt klatretræ.
  I det hele taget et dejligt sted at opholde sig.

 3. 23. september 2012 Helle Josefsen, 3060 skriver:

  Miljøet omkring Espergærde Havn er et sted, hvor der er plads til alle. Både den hyggelige middag på en af restauranterne men også den uformelle kop kaffe på en af bænkene. Alle aldre, alt slags vejr.

 4. 23. september 2012 Bo Vikens, 3070 skriver:

  Turen fra der hvor Ny- og GL. Strandvej deler sig i Espergærde til Helsingør langs Strandvejen. Fordi det må være en af de smukkeste strækninger i Danmark. Det store minus er at der mangler cykelsti fra rundkørslen ved Stubbedamsvej til færgerne. Det gør det livsfarligt at cykle denne strækning.

 5. 21. september 2012 R. Jordt, 3070 skriver:

  I 1943 blev over 7000 af Danmarks jøder reddet fra deportation blandet andet ved en stor indsats af kommunens kystbefolkning

Skriv en kommentar

Tidligere var det fiskeri og passagertransport, der prægede Snekkersten, Espergærde og Skotterup. I dag har lystbådene indtaget havnene.

PÅ KORT
I NÆRHEDEN

Espergærde Havn

Espergærde Havn blev etableret i 1880erne, da fiskerne i området gerne ville have noget mere end den landingsbro, der lå på stedet. Derfor begyndte de at samle penge ind til etableringen af en egentlig havn, og i 1883 var der penge nok til, at landingsbroen kunne blive udvidet til en mole. I 1904 blev den nordre mole flyttet lidt længere mod nord, og havnen fik sit nuværende udseende. I dag er erhvervsfiskeriet flyttet andre steder hen, og havnen bliver primært brugt til lystbåde. Også omkring Espergærde Havn blev der i tiden omkring 1900 bygget adskillige sommervillaer.

Jødetransporterne

Tusindvis af danske jøder flygtede i oktober 1943 over Sundet til Sverige. En hel del fra Gilleleje, Helsingør, Snekkersten og Espergærde.
I Snekkersten blev der fra stranden og havnen færget jøder over sundet. H.C.Thomsen, kroejer fra Snekkersten Kro (efterfølgende Kystens Perle) grundlagde den kendte Thomsen-Rute. Flugtruternes organisation og struktur i Helsingør/Snekkersten-området er ret komplicerede og lapper ofte ind over hinanden.

Den 11. november 1943 blev H.C. Thomsen blev arresteret, da Gestapo fik nys om transporterne, der til tider foregik ret åbenlyst for næsen af tyskerne. H.C. Thomsen klarede dog frisag, men i løbet af maj måned 1944 var de fleste af alle ruterne trevlet op. Da H.C. Thomsen blev arresteret igen i august måned 1944, var der sat et effektivt punktum for aktiviteterne i Snekkersten. H.C. Thomsen blev sendt til koncentrationslejren Neuengamme i Tyskland, hvor han omkom i december samme år.