Badmintonhallen

Der er ikke kun blevet spillet badminton i badmintonhallen. Tidligere dannede hallen også ramme om håndbolden i Helsingør, og landsholdsspillere som Mogens Cramer, Per Svendsen og Per Theilmann har spillet kampe i hallen.

Tennisbanerne og badmintonhallen er anlagt på en del af Marienlysts gamle jorder, som kommunen solgte ved købet af Marienlyst i 1851, men siden tilbagekøbte. Badmintonhallen blev bygget i 1935 for Helsingør Tennisklub, og den fungerede samtidig som hal for tennis og håndbold.

Især håndbolden blev lidt af et tilløbsstykke. I 1950erne vandt Helsingør IF adskillige medaljer, og også Helsingør FC var for alvor begyndt at røre på sig. Den 2. marts 1958 lagde badmintonhallen gulv til HFC’s kvalifikationskamp til 1. division mod Aarhus Fremad. Hallen var fyldt til bristepunktet med 700 tilskuere, der så HFC besejre Aarhus Fremad med 19-11, og oprykningen til 1. division var en realitet. Der blev spillet håndbold i hallen frem til 1967, hvor Helsingør Hallen på Gl. Hellebækvej blev indviet.


Danmarks første håndboldkamp i Helsingør

Normalt tildeles lærer og oberstløjtnant Holger Nielsen fra Ordrup ved København æren for opfindelsen af håndbold, men også i Nyborg var Rasmus Nicolaj Ernst i gang med håndboldspillet.  Ernst flyttede til Helsingør og blev ansat i Helsingør Højere Almenskole (nuværende Skolen ved Kongevejen). De to håndboldpionerer udfordrede hinanden, og de to skoler mødtes i den første registrerede håndboldkamp, der fandt sted i 1907 i Helsingør. Kampen blev et godt eksempel på, at der endnu ikke var helt klarhed om reglerne. Rasmus Nicolaj Ernst skrev om kampen i sin dagbog: ”I 1907 modtog Skolen en udfordring fra Ordrup til en Haandboldkamp… Holger Nielsen, Ordrup, havde lavet nogle regler, som vi her ved Skolen ikke kendte, vi spillede efter Regler, som jeg havde lavet i Nyborg allerede 1897-98. Kampen blev et frygteligt Nederlag for Helsingør paa 21-0”.

En kommentar til “Badmintonhallen

  1. 21. september 2012 Odgaard, 3000 skriver:

    Mener at hallen udgør et unikt historisk monument i og med den er en typisk repræsentant for sportshalbyggeri fra første halvdel af 1900-årene. Den dannede i mange år rammen om Helsingørs bedste håndboldhold – ikke mindst i 1950′erne. Den gamle badmintonhal bruges stadig meget flittigt og er blandt de bedste badmintonhaller i Nordsjælland.

Skriv en kommentar

I dag er det primært HBK, Helsingør Badminton Klub, der bruger banerne i badmintonhallen, men tidligere blev her også spillet masser af håndbold på højt niveau

PÅ KORT
I NÆRHEDEN

Funkis for alle pengene

Badmintonhallen er opført i 1935 og bærer i sin arkitektoniske udformning præg af den funkisstil, der var almindelig på tidspunktet for opførelsen. Siden er den forsynet med tilbygninger og pakket ind i en isolering, der skjuler noget af dens oprindelige halvcirkulære form.

En del af en stor plan

Badmintonhallen er en del af de sportsarealer, daværende borgmester Peder Christensen fik bygget med tanke på den såkaldte 8x8x8-model med 8 timers arbejde, 8 timers fritid og 8 timers hvile. Modellen stillede store krav til offentlige fritidsområder, og resultatet af planlægningen kan stadig ses endnu i dag som et samlet bånd på nordkysten fra Kronborg til Højstrup. Badmintonhallen indgår i dette stort anlagte område, som også tæller blandt andet et svømmestadion ved ”Gummistranden”, en lystbådehavn, et fodboldstadion, en skytteforening og en campingplads. På Sommariva blev der anlagt en spise- og danserestaurant overfor den offentlige strand. Midt i 8x8x8-modellen troner Hotel Marienlyst.